War2.ru Slogan
News: If your graphics are broken you can fix with the new ddraw version.
** Read how to install it here **


Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Welcome to the forums! We're glad to have you here! :) You can register your account here, then feel free to introduce yourself in the Server.War2.ru board & let us know who you are on the server.

WinWar testers needed 1435  19

Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
WinWar testers needed
« on: February 25, 2020, 08:06:52 AM »
Hello!

Still cannot finalize my Warcraft 1 "Remaster". The main idea of this project is to make flexible game in C# which will be fully compatible with original.
What I have now: playable Windows and Android version. It supports saves fro Original and multiplayer under DosBox. Also it has possibility to change easy some resources related to localization.
What is still not implemented: some parts of magic AI, Scores calculation, some cheat codes, final movie, music issues, several of TODOs which can cause minor graphical issues.

What I need. First of all multiplayer testing. I need people who will play original vs WinWar to understand if there are mismatches in game logic. Also it will be good to test campaign (I think I can finish magic AI soon) and Android version (can be single or multiplayer). And if you want, you can start your own localization.

What works now. I believe that Dungeon missions is playable in multiplayer with footmen, archers, knights. There were no issues in last several game session. Magic and catapults were not tested a lot. Also there was a "magic bug" perhaps related to double chop, but it can be resolved with some other fixes. Needs to be retested. The last blocker in campaign (Lothar rescue)  was fixed and may be campaign can be finished (may be not)

I don't want to share a lot of not working versions, so if you want to test it I can send you binaries and explain how to them better.

Some of old videos:

Localization example:

YouTube

Android vs DosBox test:

WinWar android vs DosBox - YouTube

Multiplayer game test:
Original side:

M-017 (Alex Trick) Warcraft 1 - YouTube
WinWar side:

M-017 (Oragorn) Winwar [0.4.8] - YouTube
Peon Posts: 21 Karma: +0/-0 **

Storycraft

  • Peon
  • **
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #1 on: March 10, 2020, 09:17:29 PM »
How about supporting remastered graphics? it needs the screen resolution 320x200 to 640 x 480(400?)
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #2 on: March 11, 2020, 06:23:40 AM »
How about supporting remastered graphics? it needs the screen resolution 320x200 to 640 x 480(400?)

This is not a remastered graphics. This is just upscale with ugly filter. I think it would be better to add possibility to use filters instead of separate graphic pack for each of them.

But I think about graphic extensions. Case one is a resources pack, with higher resolution. But as far we have no graphic for it (and I think will not have for a long time) I postponed this case.
Case to is making "Warcraft lib" which can be added to modern engine, for example, Unity. In this case all the game will be calculated in this lib, but all the input/output will be handled by Unity. You can make any graphic you want, but you need to grab some Objects data from lib and take some parameters (like position, animation frame, timings, hit bars) into accound. theoretically you can have 3D game (like War 3) which can be played with original War 1 under DosBox.

In any case all these extensions can be planned only for far future.

The nearest plan is next:
1. Find testers to finalize bugfixind. Failed.
2. Finalize some unfinished items. Almost done (Left: score calculation, outtro movie, playing without sound, some small TODOs).
3. Add some features for Android version to make control more suitable. Under construction.
4. Wait for Russian and Ukrainian localization. In progress.
5. May be someone will test WinWar campaign with localization. Waiting for 3.
6. Test AI
7. Publish version 0.5.
=========FUTURE==============
8. Improve multiplayer mode (to have higher speed) for WinWar only.
9. (Optional) Add launcher for DosBox  to support possible new multiplayer mode
10. Add observer mode.
11. (Optional) Allow to use Mac version resources (most of sprites in this version are quite bad, only movies can be fine)
12. Add War2 control style for single player mode.
13. Make a map editor and custom map support.
14. Make some utilities to work with game resources (now only font editor is working)
=========FAR FUTURE (looks like never)==============
15. Add PVPGN support
16. Add graphic enhancements
17. Add new AI, maybe support plugins for AI.
18. Support more than 2 players.


Maybe I have missed some items.
Ogre Posts: 1269 Karma: +63/-5 *******

Szwagier

  • Ogre
  • *******
  • Posts: 1269
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #3 on: March 11, 2020, 01:02:07 PM »
I can help you with test it
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #4 on: March 12, 2020, 05:47:35 AM »
I can help you with test it
Great! Android/Win?
And would you like to test multiplayer too?
Ogre Posts: 1269 Karma: +63/-5 *******

Szwagier

  • Ogre
  • *******
  • Posts: 1269
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #5 on: March 12, 2020, 06:14:50 AM »
I can help you with test it
Great! Android/Win?
And would you like to test multiplayer too?
Win, mutli also
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #6 on: March 12, 2020, 06:33:37 AM »
Sent a link to download.

There should be 3 files. Just put them into Warcraft 1 folder. Or you can run WinWar.exe anywhere you want and then select Warcraft folder.

Current version is 0.4.15. You need to use full CD installation(~70 Mb) of Warcraft 1, version 1.22. You can get it here:
ftp://war2.ru/war2/warcraft1.22h.rar

As I remember, GOG version should work too.

A couple of words about multiplayer testing:
The original game has no any synchronization checking. So in the case of minor logic bugs you can play different games with you opponent. This testing version has one feature. When any peon has born, both of players will get a message about it with direction number. The directions are next:
7-0-1
6-X-2
5-4-3
If you see that your (or opponent's) peon has another direction, this means that you have serious mismatches in game states and you can stop your game.

Another useful feature is replays. You can turn them on in Options.

To play vs DosBox you need start IPX server in DosBox and put IP address or host name in WinWar.
If you want to play with 2 WinWar, you need to use any additional IPX Server. It can be empty DosBox.
You can join server OLD-GAMES.RU but when you use remote server the game will be too slow. Warcraft 1 send only 1 action during each network cycle step. And it cannot connect directly to opponent's client. So in the case of remote server all your commands will go throw doubled route: you->server->opponent.

Theoretically game is fully playable. But it's not tested and a millions bug can be found.
It should be fully compatible with original (saves, multiplayer)

That's it for now...


May be you want to play with localization too?




Ogre Posts: 1269 Karma: +63/-5 *******

Szwagier

  • Ogre
  • *******
  • Posts: 1269
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #7 on: March 15, 2020, 07:40:35 PM »
Sent a link to download.

There should be 3 files. Just put them into Warcraft 1 folder. Or you can run WinWar.exe anywhere you want and then select Warcraft folder.

Current version is 0.4.15. You need to use full CD installation(~70 Mb) of Warcraft 1, version 1.22. You can get it here:
ftp://war2.ru/war2/warcraft1.22h.rar

As I remember, GOG version should work too.

A couple of words about multiplayer testing:
The original game has no any synchronization checking. So in the case of minor logic bugs you can play different games with you opponent. This testing version has one feature. When any peon has born, both of players will get a message about it with direction number. The directions are next:
7-0-1
6-X-2
5-4-3
If you see that your (or opponent's) peon has another direction, this means that you have serious mismatches in game states and you can stop your game.

Another useful feature is replays. You can turn them on in Options.

To play vs DosBox you need start IPX server in DosBox and put IP address or host name in WinWar.
If you want to play with 2 WinWar, you need to use any additional IPX Server. It can be empty DosBox.
You can join server OLD-GAMES.RU but when you use remote server the game will be too slow. Warcraft 1 send only 1 action during each network cycle step. And it cannot connect directly to opponent's client. So in the case of remote server all your commands will go throw doubled route: you->server->opponent.

Theoretically game is fully playable. But it's not tested and a millions bug can be found.
It should be fully compatible with original (saves, multiplayer)

That's it for now...


May be you want to play with localization too?






we can play tommorow when I will back to home 6 pm, now I got  almost 1 am
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #8 on: April 10, 2020, 04:46:14 AM »
Tech demo
Windows version. Just put it into Warcrat 1 CD version folder. Or it would ask you to find the folder after first run. GOG version should work too.
https://drive.google.com/open?id=1s4S9WNcaSNW_AALB8b-PxpqXNVpJ2PIU

Android version. Put WARCRAFT folder into Downloads folder on your device.
https://drive.google.com/open?id=1ZjVjE_bhZAaMqu5pooRz-NrE7QKb4Tp_

Rus localization (testing version only). Create LANG folder in your WARCRAFT folder and extract this archive there.
https://drive.google.com/open?id=1w_OHSGSALnYiFY4ek6dl2Bp8ehz1ezWN

Ukr localization (testing version only). The same as above. You can use any number of languages. Select your language in Options from game main menu.
https://drive.google.com/open?id=1GAt-iT7153F-xiAbdMq2sxZV5NFAKOvl

If you want to use the same localization for Android, you need to open *.ini file and change all the DOS backslashes in path '\' to Android slashes '/'.

Saves and multiplayer should be compatible with original version. Replays work only for multiplayer and only in test mode. A huge number of bugs is expected (not sure).
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #9 on: October 24, 2020, 05:30:18 PM »
You can get the game here now:

http://zelya.war2.ru/

Also you can use this address as a server for multiplayer game ("zelya.war2.ru").

Android version will download game resources to your "Downloads" folder. But it can take a lot of time (up to a few minutes) due to poor server and not optimized code.
Please do not use node 99 in game DosBox vs WinWar. Node 99 is a test version for further connection improvements and original version doesn't support it.
Peon Posts: 21 Karma: +0/-0 **

Storycraft

  • Peon
  • **
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #10 on: October 26, 2020, 12:39:29 AM »

WOW! Great job!  :beam: Are there any plans to display Unicode strings on Winwar?
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #11 on: October 27, 2020, 01:19:55 PM »

WOW! Great job!  :beam: Are there any plans to display Unicode strings on Winwar?



No. But you can use any 8 bit Encoding (tested with CP866 and Windows 1251). Also Font editor can help you:


Peon Posts: 21 Karma: +0/-0 **

Storycraft

  • Peon
  • **
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #12 on: October 28, 2020, 03:54:29 AM »

Oh! Warcraft I Font Editor!? I didn't know it existed until today. :'( I want to download that tool. What do I need to do?
Grunt Posts: 87 Karma: +9/-0 ***

Zelya

  • Grunt
  • ***
  • Posts: 87
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #13 on: October 28, 2020, 08:10:25 AM »
Please take it from attachment.

A couple of notes:
- You need to have WinWar.Core.dll near this editor
- You can open font from DATA.WAR and convert it into image. Than you can edit the image in any editor and convert it into binary font file (*.fnt)
- White and black colors are visible colors of letters. Red color - this is letter border. It can be wider than visible character. And orange color just background.
- The top part of image will be transparent. This means that Warcraft ignores all these symbols.
- Original version of Warcraft has 128 characters limit. But you can make an image bigger, up to 256 characters.
- Font file can be imported back to DATA.WAR by other utilities (WarDraft or others). 213 is big font. 214 - is small. Do not forget that resource should be archived.
- Some utilities (including WarDraft as I remember) cannot insert resource bigger than original. So, you need to find another utility or find DATA.WAR with 256 symbols.
- For WinWar, you can use language *.ini file, without DATA.WAR updating in "custom" section (215 - big font, 216 - small). Like this:
[custom]
215=UKR\font.fnt
- For WinWar you can put codepage in *.ini file, "language" section. Like this:
[language]
name=Ukrainian
codepage=windows-1251
Peon Posts: 21 Karma: +0/-0 **

Storycraft

  • Peon
  • **
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: WinWar testers needed
« Reply #14 on: October 29, 2020, 02:11:05 AM »

WOW! Thank you! I can now use 128-255 chars on Warcraft I.  :rofl:

test hex code:
60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 6A 6B 6C 6D 6E 6F 20
70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 7A 7B 7C 7D 7E 7F 20

80 20 81 82 83 84 85 86 87 88 89 8A 8B 8C 8D 8E 20 8F 20
90 20 91 92 93 94 95 96 97 98 99 9A 9B 9C 9D 9E 20 9F 20

A0 A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A9 AA AB AC AD AE AF 20
B0 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 BA BB BC BD BE BF 20

I find that when applied to Winwar ??? it displays a question mark instead of my test chars.